پدیده یخ زدگی در وسایل پرنده
تامین امنیت وسایل پرنده با افزایش ارتفاع و سرعت در پرواز یکی از مسائل پیچیده و حساس می باشد و توانایی حل این مسئله تا حد بسیار زیادی به سطح تجهیزات هواپیما و یا هلیکوپتر دارد.
“یخ زدگی” یکی از خطرناکترین عوامل در پرواز هست. هواپیما با توجه به شکل آیرودینامیکی بال ها وبا حرکت جریان هوا از روی این سطوح، نیروی بالابرنده را ایجاد می کند و باعث به پرواز درآمدن می شود. با ایجاد یخ زدگی ، این سطوح از حالت آیرودینامیکی خود خارج شده و همین عامل باعث بروز حادثه میشود. و احتمال تشکیل یخ نه تنها روی بالها بلکه قسمت دم ، نوک ملخ ها در هواپیماهای ملخی، شیشه هواپیما ، آنتن ها و حتی در هواپیماهای با موتور توربینی در قسمت ورودی های موتور رخ می دهد که می توان از سیستم های ضدیخ زدگی از این سطوح محافظت بعمل آورد.در هواپیماهای سبک این پدیده می تواند ادامه پرواز را غیر ممکن و دچار گردشهای طولی و جانبی ناخواسته شود و امکان بازگرداندن به حالت تعادل را غیرممکن می سازد.
حال اگر هواپیما روی زمین و قبل از پرواز دچار یخ زدگی گردد.ویا حتی برف ، شبنم برروی هواپیما انباشته شود خلبانان با واحد یخ زدایی فرودگاه جهت پاکسازی آن تماس می گیرند. در این شرایط یخ زدگی و در زمانی که هنوز هواپیما شروع به حرکت نکرده ماشینهایی که حامل مواد ضد یخ هستند، این مواد را با فشار بر روی بدنه هواپیما پمپاژ میکنن و با این کار نه تنها یخ زدگی موجود را از بین میبرن که حتی تا دقایقی مانع ایجاد یخ زدگی مجدد بر روی بدنه میشوند. مایع یخ زدایی مخلوطی شیمیایی بوده که بر حسب دما وشرایط آب وهوایی موجود متغیر است و تحت فشار جهت پاکسازی برف و یخ از روی هواپیما اسپری می گردد .
انواع یخ :
یخهای تشکیل شده روی سطوح با توجه به شکل ظاهری و میزان سختی به سه دسته تقسیم می شوند.
۱- یخ های بصورت شبنم یخ زده
۲- یخهای حبابی شکل که شفاف و صیقلی وبراق هستند.
۳- یخ های مختلط که ترکیبی از دو نوع شبنم یخ زده و حبابی می باشند.